następnie pobierany jest wycisk, który wysyłany jest do laboratorium techniki dentystycznej, gdzie most zostanie wykonany
stomatolog wraz z pacjentem dobierają kolor przyszłego mostu
na koniec wizyty na oszlifowane zęby zakładana jest korona, bądź most tymczasowy
II wizyta
korony tymczasowe są usuwane
przy mniejszych mostach (tzn. obejmujących małą ilość zębów) gotowy most porcelanowy zakładany jest na zęby, aby pacjent mógł ocenić efekt estetyczny i po ocenie przez stomatologa czy most przylega prawidłowo zostaje zacementowany na stałe
gdy most uzupełnia większą ilość zębów i jest to rozległa praca protetyczna to na tej wizycie stomatolog przymierza i ocenia trzon mostu oraz dokonuje ewentualnych korekt
III wizyta - w przypadku rozległych mostów
po ocenie przez pacjenta efektu estetycznego przymierzonego gotowego mostu i sprawdzeniu prawidłowego przylegania przez lekarza most zostaje zacementowany na stałe
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Most_protetyczny
Regularnie odwiedzaj stomatologa
Regularne wizyty u dentysty w celach kontrolnych są bardzo przydatne w wykrywaniu wszelkich nieprawidłowości. Niezależnie od typu naszych możliwych problemów – dziura w zębie, zwiększona kruchość, podejrzanie wyglądające dziąsło – uzyskamy fachową poradę, a następnie pomoc. Powszechnie bowiem wiadomo, że lepiej zapobiegać niż leczyć.
Od czego niszczy się szkliwo?
Jest wiele czynników, które mają wpływ na zdrowie naszego organizmu, takie jak dieta, ruch, odpowiednia pielęgnacja i higiena. Tak samo rzecz ma się z zębami. W celu utrzymania naszego uzębienia w jak najlepszym stanie powinniśmy zdać sobie sprawę z tego, że pewnych czynności oraz produktów należy unikać. Jednym z czynników mających zły wpływ na szkliwo jest spożywanie słodzonych napoi gazowanych. Innym, nieco bardziej zaskakującym, jest mycie zębów po spożyciu kwaśnych produktów, dlatego że kwasy sprawiają, że szkliwo staje bardziej wrażliwe na uszkodzenia. Także węglowodany, a w szczególności słodycze, nie służą naszym zębom. Odpowiednia ilość śliny w jamie ustnej też jest kluczowa, jeśli chodzi o ochronę szkliwa, jej zbyt niski poziom nie jest korzystny dla naszych zębów.